Utflykt till skogen

När jag hade fått upp barnen ur sina sängar och fått i dem lite frukost gav vi oss ut i skogen. Det finns nog ingen bättre lekplats än skogen. Där får fantasin näring, och barnen får lära sig att leka med det som finns. Kottar kan till exempel bli kor som behöver en hage av pinnar, och det känns mycket roligare än att sitta hemma på golvet och leka med kor av plast.

Skogen är också en bra plats för barnen att öva på sin motorik och kroppskontroll. Där finns stubbar, stenar och annat som man måste kliva över, och man kan balansera på stammar och klättra uppför branter. Det måste självklart göras under uppsikt, men jag tycker inte att man ska skydda sina barn för mycket. De behöver få misslyckas, och klara av saker på egen hand.

Barn behöver också få smutsa ner sig. Det finns som bekant inget dåligt väder – bara dåliga kläder. Ska man till skogen får man klä sig efter det, och då gör det inget om barnet sitter i blåbärsriset och äter blåbär med hela ansiktet, eller hoppar i en lerpöl. Jag älskar att se mina barn upptäcka och använda sin fantasi. Theo springer runt och leker, och Vilmer som bara är två år gör saker i sin takt. Man får helt enkelt anpassa sig efter barnen, och man behöver inte gå långt för att ha utflykt.

När barnen har fått några timmar i skogen, med varm choklad på en stubbe och massor av lek, fantasi och upptäckande, somnar de gott i sin säng på kvällen.